onsdag 27 januari 2010

Lyxfällan

När jag var liten så tittade jag ofta på Dallas och trodde att alla i USA hade cowboyhatt och de tog alltid en whiskey när de kom till jobbet och ett möte med en kund tog aldrig mer än en minut. När jag sedan kom till USA, så blev jag jätteförvånad att det inte stämde. Det var en dramaserie, så den fick ju vara osann. Men för några år sedan kom realityserierna, först ut var Robinson. Mobbningstv, blev ett begrepp. Folk slängdes ut på en öde ö, som någon slags exeriment, for att se hur vi överlever utan mat och sådant under en tid. Men... det visade sig att realityprogrammen inte var så mycket reality, trots allt. På Robinson ön, fanns ju sjukvård, och ingen svalt ihjäl, trots att de spenderade flera månader, eller nåt, utan mat. Ingen blev förvånad, eftersom det handlar om att göra bra tv, sedan om det är verklighetsförankrat eller ej, det spelar mindre roll. Vem minns inte Philip och Fredriks första egna tv satsning, Ursäkta röran, vi bygger om. Med det programmet, föddes ett nytt begrepp i mediesverige, förnedringstv. Detta eftersom, de till exempel tutade med en hockeytuta, på en golfbana, eller intervjuade någon urblåst kändis, och lade in begrepp från förintelsen i intervjun, hon fattade ingenting.

Idag har vi en storsattsning på Tv 3, som är inne på typ femte säsongen, eller något sådant, som på ett vackert sätt tar in alla moderna mediebegrepp, i ett program. Mobbningstv, förnedringstv och detta bara för att man ska göra bra tv. Detta kvalificerade skitprogram, som utger sig för att ta upp viktiga frågor. Folk tror att de visar en verklighetsförankrad bild av hur det är att vara skuldsatt idag. Och stackarna måste sitta och förklara hur de hamnat där de är. Märkligt nog, så hör man inte någon, som säger att jag skillde mig, och vi var solidariskt betalningsansvariga, men hon betalade inte, så jag hamnade i skuldfällan, aldrig hör man om den förtidspensionerade läraren, som inte klarade av att betala sina räkningar, eftersom försäkringskassan och kronofogden inte har bättre sammarbete. Historierna som faktiskt ger en bild av hur inkassobolagen, suger ut stackars människor, för att de ska kunna öka på sina vinster, de hör man aldrig. Man hör inte heller kritiska intervjuer med företrädare för inkassoindustrin.

Det hade varit intressant att se ett program, där man faktiskt visar verkligheten, vad händer, vad har man för rättigheter när man hamnat i skiten och så vidare. Men det blir väl inte bra tv.

Nu tycker jag att du ska gå in till mina bloggkamrater och se vad de har skrivit om ämnet. (Efter att du skrivit en trevlig kommentar till mig, naturligtvis...)


Fattiga riddares forum kan man kommentera och följa debatten utan att ens registrera sig.

  1. Signerat Stockholm

  2. Obeståndsbloggen

  3. Villerider

  4. Nollkoll

  5. Ljuramannen

  6. Affesblogg

  7. Att göra rätt för sig

  8. Dwight

  9. Resurspank

  10. Inspirera-inspirera

  11. Fonzie

  12. Johnnyrocker



Fattiga riddares forum kan man kommentera och följa debatten utan att ens registrera sig.

6 kommentarer:

  1. Ja vad gör man inte för att få synas i tv...

    Personer som vill upp står på små personer för att synas bättre.

    Finns det ingen, annan än Monty Python, som kan komma på begåvad lättsam underhållning? Ingen alls? Jo, förresten Eddie Izzard. Men i Sverige då?

    SvaraRadera
  2. Håller med dig till 100%, vi överskuldsatta kommer aldrig få utrymme i media på det sättet om vi inte låter oss förnedras å det grövsta.

    Mvh Corner

    SvaraRadera
  3. Vad som förvånar och gör mej bedrövad är att samtidigt som detta eländes program sänds för avbrott för reklam om att skänka och ge bidrag till all världens fattiga på andra sidan jordklotet. Jag vet iallafall efter att jag roat mej med att titta på reklam att hamstrar är livsfarliga och att Persbrant gör sej en profil genom att mana svenska folket att bli förälder till någon långt ifrån oss. Inget ont i det absolut inte men att sända Lyxfällan och kalla alla skuldsatta livstidsgäldenärer för lyxkonsumenter är inget som det kommer något gott från.

    Glädjande just nu är att listan FemtioTusen Röster fylls på med nya namn som vill visa sitt stöd för människan i Sverige.

    Tuttelitut

    SvaraRadera
  4. Dels blir det inte bra tv, sedan tror jag ämnet skuldsättning vida överstiger Lyxfälleteamets kompetens.

    MVH
    Robert

    SvaraRadera
  5. Hej du

    info om onsdagens bloggeri finns på min blogg nu
    ;)

    SvaraRadera
  6. Hej hej!
    Har läst igenom alla dina blogginlägg nu och kan inte annat än att säga att du verkar vara en inteligent och driven människa som har behandlats mycket orättvist. Visst kan man vara eftrklok i många av sina beslut, men det går inte att göra om. Hoppas verkligen att du och din familj går mot en ljusning snart.
    Fortsätt kämpa!!! Hejar på dig
    Kram Jessica

    SvaraRadera