måndag 4 januari 2010

Gott nytt år

Då är det dags att sammanfatta 2009. För oss som lever med kronofogden och inkassobolagen, andandes i ryggen, så har året varit intetsägande… Media har nämligen en, i det närmaste, total avsaknad av artiklar, som berör oss och våra intressen, kanske för att vi själva hörs och syns för dåligt. När media någon gång tar upp problematiken, så är det i program som Lyxfällan, eller liknande. Man fokuserar på människor som köpt en Porsche fast de inte hade råd, eller någon som köpt en platt tv, på avbetalning, som han inte hade råd med. Men de riktiga problemen, de lyser med sin frånvaro i medierna.

En sak som media däremot har tagit upp, det är problemet med SMS-lån. Man har vänt och vridit på problemet, så att lagstiftarna och myndigheterna inte kunnat blunda för att det faktiskt är ett problem, att oseriösa aktörer lånar ut pengar, till kostnader som är fullständigt hutlösa. Denna bevakning, har lett till att Konsumentverket, har stämt ett par SMS-låneföretag och faktiskt, fått domar med sig, som helt ändrar villkoren för utlåning för den typen av företag.

Utöver den bevakningen hittar man ingenting. Att nästan femhundratusen personer sitter med betalningsanmärkningar, en stor del av dessa kommer aldrig komma ut i samhället igen, eftersom de aldrig kommer att bli av med sina skulder. Skulder som framförallt kommit från skilsmässa, konkurs, brott, eller annat, som faktiskt inte är konsumtion. Skulder som drivs av inkassobolag, vilka hejas på av den statliga kronofogden, som verkar ha till uppgift att se till så att människor hamnar på gatan, utslagna, eftersom villkoren som skuldsatta tvingas leva på är helt och hållet förlegade. Lagen som indrivningsarbetet grundar sig på kommer från mitten på 1700-talet. SMS-lån i all ära, men ett lån på 3000 kronor, får inte en människa att hamna utanför samhället, den skulden kan alla betala på några månader, även om den går till fogden. Man fokuserar på toppen av isberget. Det stora problemet är inte SMS-lånen, det är inkassobolagens oseriösa hantering av förfallna fordringar. Tänk att ett inkassobolag, kan köpa en skuld för säg 10% av sitt kapitalvärde, men har en fullt laglig rätt att driva in hela skulden, med ränta och allt. När sedan den skuldsatte betalar och vill "göra rätt för sig", så betalar man i första hand på räntan, lagen är sådan. Om man nu klarar av att betala av räntan, som kan vara allt från 8.5% och uppåt, beroende på vad inkassobolaget gett dig för avtal, så kan man börja beta av på skulden. Där har vi problemet som media borde fokusera på.

Så till medierna i vårt land vill jag slutligen komma med ett par uppmaningar.
Sluta att fokusera på fel saker. Det är synd om en person som konsumerat för mycket, men det är en personlig tragedi, att en person som inte gjort något annat än att ha lämnat sin förre detta livskamrat blir skuldsatt resten av livet. Eller att en företagsledare, som hamnar i ekonomiska problem, aldrig kommer ur dem.

Fortsätt skriva om inkassobolagens otrevliga affärer utomlands och i Sverige. För några år sedan gjorde Aschberg ett uppmärksammat program, som ledde till mediestorm, av Baltic Inkasso. De är inte det enda bolaget som använder tvivelaktiga metoder, för att driva in skulder, vilket en granskning av dem skulle visa.

Börja ta upp problemet. 2010 är ett valår, då bör man fokusera på samhällsproblem. Att vi idag har en lagstiftning inom området, som vilar på 250 år gamla principer är oroväckande och har gjort många arbetsföra människor, till melankoliska varelser, som kostar samhället miljarder varje år.

Tänk på att problemet finns och har funnits i åratal. Med ökad arbetslöshet, ökar också kunderna hos kronofogden och inkassobolagen, likaså utanförskapet och överskuldsättningen.

Läs även andra bloggares åsikter om
,
,



Pingat på intressant.se och nyligen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar