onsdag 17 mars 2010

Tjäna pengar

Idag är det onsdag igen och bloggarna skrivr om svartjobb. Ett laddat ämne, som gemene man är emot. Tänk bara på alla svartjobbare som tar jobb åt vanliga hederliga arbetare. Tänk svarttaxiföraren som plockar kunder klockan två på natten, mitt framför den hederliga taxiföraren... Ja, svartjobb är verkligen ett problem. Och alla svatjobbare skulle kastas direkt i fängelse utan att passera gå. ALLA SKA GÖRA RÄTT FÖR SIG. Så är det bara, utan undantag. Punkt slut.

Tänk, jag hörde av min granne, att deras dotter, som är sexton år gammal, sitter barnvakt åt familjer i område. För det debiterar hon 300 kronor. "Det är ju suveränt sa jag, efter RUT-avdraget betalar jag alltså bara 150 kronor". Men, skam går på torra land, sextonåringen jobbar svart. Och föräldrarna, där pappan för övrigt arbetar på skattemyndigheten, tycker det är helt ok, eftersom "hon lär sig ta anvar om hon tar barnvaktsjobben". Folk i området verkar tycka samma sak, eftersom hon är relativt omtyckt och välanlitat.

En annan tonåring i samhället där jag bor, ägnar sommrarna åt att klippa gräset åt sommargästerna. Jag har kollat, han finns inte med i momsregistret... Nä, släng dem i fängelset hela bunten, både uppdragsgivare och svartarbetare... det bli inte många människor kvar ute på gatorna, men skit i det. Alla ska göra rätt för sig. Så är det bara. Men, vänta nu, då åker jag ju också i fängelse...

Själv jobbade jag svart för några år sedan. Det var efter att kronofogden börjat mäta ut min lön, jag skulle då ha dryga 4000 kronor att leva på, som skulle räcka till allt. För att överhuvudtaget klara mig, ekonomiskt, så fick jag snällt ta ett jobb, där lönen betalades under bordet. Var det värre än tonåringen, som svartarbetar för att få lite extra pengar i plånboken. Ja, ser man på folks åsikter i allmänhet, så är det nog det.

Nu är ju inte jag för svartarbeten generellt, men man får nog se till vem och varför. När restuaranen i Ullared fuskar bort 14 miljoner, så kan jag tycka det är förknippat md ren idioti. De behöver inte fuska, e lever gott ändå. Men det finns många som, för att överhuvudtaget överleva i välfärtsstaten Sverige, snällt får fuska lite, för att klara sig.

Jag har kämpat med en del räkningar på senare tid, till exempel barnomsorgsavgiften. Jag har flera gånger, påpekat till kommunen att jag tycker det känns somvi betalar för mycket, men de säger bara att det stämmer, vi betalar enligt inkomst. Nu, när detta skrivs, fär jag reda på att jag under ett års tid, sedan lillan började dagis, så har vi betalat maxtaxa. Kommunen har nämligen slarvat bort vår inkomstuppgift, som vi skickat in. Tror ni jag får tillbaka de dryga tolvusen, jag betalat för mycket. Nepp. De erkänner nämligen inte attde gjort fel. Trots att de nu hittat inkomstuppgiften, som de fick för ett år sedan... De får gör fel, men om jag gör det, så jävlar...

Nu kom jag lite ifrån ämnet. Men, svartarbete är något, som mina blogkompisar också skriver om idag. Så nu får du helt sonika läsa deras inlägg med.

http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://projektpariktigt.blogspot.com/
http://ljuramannen.blogg.se
http://affesblogg.blogspot.com
http://systemsnyltarna.blogspot.com
http://dwights13.blogspot.com
http://resurspank.blogspot.com
http://inspirera-inspirera.blogspot.com
http://johnnyrockersblogg.blogspot.com
http://autodidact.blogg.se
http://poorloser0.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://superskuldsatt.blogspot.com


Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har ett forum. Där kan du diskutera mera.


pingat på intressant.se och Twingly.
, , , , ,



3 kommentarer:

  1. Väl formulerat. Om svartjobb kan man säga mycket, hyckleriet gör mig mer trött.

    SvaraRadera
  2. Det vilar en tabu över ämnet svart arbetskraft. Undra varför? Bra skrivet...

    SvaraRadera
  3. Varför ska vissa betala skatt och andra inte? Jag jobbar 37,5 timmar i veckan och får betalt för ca 20. De resterande 17,5 jobbar jag åt staten, i form av skatt. Detta är okej eftersom staten = alla vi. Vi betalar tillsammans för vägar, skolor, sjukvård, äldrevård osv.

    Vi kan vända på frågan. Är det okej att en svartjobbare utnytjar statliga medel? Många med (svart) inkomst tar också ut olika bidrag. Även dom som skulle klara sig med sin "lön".

    SvaraRadera