tisdag 24 november 2009

Betalningsanmärkning

Nu var det onsdag igen och dagens ämne är betalningsanmärkningar. ”Nä, du får inte hyra bil för du har betalningsanmärkning … nä, du får inte skaffa abonnemang, för du har betalningsanmärkningar … nä, du får inte leva för du har betalningsanmärkningar”.

Vi lever i en rättsstat, ett land där alla människor har rätt till ett eget liv, en egen bostad och ingen ska behöva gå hungrig. Ändå har vi ett system, med betalningsanmärkningar, som diskvalificerar vanliga laglydiga medborgare att göra helt vanliga saker, bara för att man någon gång under de senaste tre åren missat att betala en räkning av olika anledningar. Det spelar ingen roll om det handlar om hundra kronor, eller hundra tusen, anmärkningen är den samma. Det finns till och med folk som har blivit lurade av inkassobolag, men helt enkelt inte känt till reglerna eller inte haft energin att bestrida felaktiga krav och på så sätt fått betalningsanmärkning. Ja exemplen är många, men i Sverige har vi ett system som gör att folk helt enkelt struntar i varför, har man en betalningsanmärkning så har man och då är man en andra klassens medborgare.

Läser man om ämnet, så är folk livrädda för att få en betalningsanmärkning. Det är ett hot som inkassobranschen lever på, ta vilket inkassobrev som helst, de skriver, ”Betala inom tio dagar, annars kan ärendet gå till kronofogden, och då får du betalningsanmärkning…” Det intressanta är då att kronofogden har egentligen inget med betalningsanmärkningar att göra… ”Det är inte kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Ordet betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som de samlar in från olika håll och sedan använder vid kreditupplysning. Många av dessa uppgifter kommer från myndigheter, till exempel Kronofogden.” från kronofogdens hemsida. Nu finns det som tur är en modern lag som reglerar hur man får betalningsanmärkningar, nämligen kreditupplysningslagen från 1973… Det är alltså en lag från 1973 som kreditupplysningsföretagen har att följa. En betalningsanmärkning, blir registrerad efter att den vunnit laga kraft, alltså efter att tiden för betalningsföreläggande gått ut. Betalningsföreläggandet som sådant är inte grund för en betalningsanmärkning, men om man inte protesterat i tid, eller om man inte betalat, så har man anmärkningen. Om vi nu säger att jag helt enkelt missar datumet med en dag, får jag alltså en betalningsanmärkning. Men ingen fara på taket, den försvinner efter tre år.

Datainspektionen är myndigheten som ger tillstånd för kreditupplysning, de har ett antal företag som får ge kreditupplysningar, idag är det 22 företag, som finns på den listan. Det är företag som följer kreditupplysningslagen, naturligtvis. En lag som bland annat säger att man inte får lämna en kreditupplysning om man inte har ett legitimt behov av den, till exempel en hyresvärd som ska hyra ut en bostad, eller bank som ska bevilja ett lån. Då kommer man osökt in på företaget Ratsit AB, som lämnar kreditupplysningar via internet. ”Gratis upplysning på företag och privatpersoner” står det i headern på deras hemsida. Nu är det ju inte speciellt gratis, företaget omsätter 7,4 miljoner och har bara en anställd… De lämnar i alla fall ut kreditupplysningar, på alla svenskar. ”Ta alltid en kreditupplysning innan du genomför en affär, ingår ett avtal eller anställer någon. Det kan spara dig mycket bekymmer.” skriver de på sin hemsida. Men enligt lag, så får de alltså inte lämna ut den informationen utan att den frågande har ett legitimt skäl. När man vet det känns det ännu märkligare att veta att företagets vd, Anders Johansson, är nominerad till årets företagare i Göteborg, 2009, med motiveringen:

”Ratsit har tagit en traditionell bransch ut på internet och gjort den tillgänglig för småföretagare och vanligt folk! De har lyckats med sin vision att leverera enkla, snabba, billiga kreditupplysningar över internet till företagare och privatpersoner. Kreativiteten är stor vilket visar sig i affärsmodeller och nya produkter och tjänster. Anders Johansson är en stor kreatör och ser möjligheterna och han och företaget har alltid kunden i centrum.”

Att han sedan bedriver en verksamhet som är reglerad enligt lag, för att inte förnedra folk i onödan och dessutom är en bransch som kräver tillstånd av datainspektionen, vilket Ratsit saknar, det skiter man i.

Att vem som helt kan gå in på internet och söka efter mig, är oerhört jobbigt. Jag har ett ovanligt efternamn, så det var enkelt att söka efter mig på Ratsit, en enda träff. Mina vänner kan förvisso gå in till fogden och få ett registerutdrag, men hur många gör det. Men på sidor som Ratsit eller andra liknande sidor, kan man faktiskt bara för att det är kul, kolla upp sina vänner, grannar, släktingar, etc. Och då kommer man ju osökt in på själva kärnfrågan med betalningsanmärkningar. Den försvinner nämligen inte i och med att jag betalar skulden. Vi har nämligen ett så underbart system, som innebär att en anmärkning, sitter kvar i tre år efter att den vunnit laga kraft. Jag blir i tre år diskvalificerat från ett drägligt liv, trots att skulden är betald. ”Han har misskött sig, akta dig för honom”, säger kreditupplysningsföretagen. Konstigt. För vilket annat brott som helst, så är man fri, när man avtjänat sitt straff, men om jag nu till exempel blir beviljad skuldsanering, så får jag under fem år leva på existensminimum, sedan när jag är skuldfri och borde få börja leva, då sitter anmärkningshelvetet kvar i tre år till, hur sjukt är det systemet…

Idag bloggar följande om detta ämnet:

Insolvens Stockholm
Obeståndsbloggen
Noll koll
Villerider
Affesblogg
Ljuramannen
Systembloggen
Dwight
Fonzie


Kommentera gärna ämnet här och på Fattiga
riddares forum


Pingat på Intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om
betalningsanmärkning, skuldbeläggande, repressalietänkande

4 kommentarer:

  1. Ja du, hård skall samhällets dom vara för den som inte betalar. Oavsett anledning.

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. Ja Ulrika,ett samhälle som består bara av centraliserade/datoriserade uppgifter,information,ett nästan robotiserade sådan.Oavsett vart man ringer träffas av en maskin röst och i forstättningen som du vet,måste man knappa in olika siffror för att kunna ta di fram.Mänskliga kontaktet HAR försvunnit.Sedan,det är ett problem till-de som liknar dig Ulrika,som tror i blindo på regerinen och på allt som representerar den.Som du pratar är det klart du förlurade helt och hållet kontaktet med dina medmäniskor...synd!

    SvaraRadera
  3. Detta har ingenting med varken "dom" eller samhällets krav att göra..
    Problemet är skitsnacket om att en människa inte får hyra en bil p.g.a. betalningsanmärkningar. Eller ha tak över huvudet p.g.a. betalningsanmärkningar. Självklart är detta ett stort skitsnack och har inte med betalningsförmågan att göra... För att personen kommer att söka sig till svarta handeln istället och betala ännu mer.. så hållkäften ni som proklamerar om att folk nekas p.g.a. betalningsförmågan.. Detta är ett sätt att bibehålla gråa-zonerna i samhället som i flera fall leder till illegala former av handel.
    Hade en vän som hade betalningsanmärkning för 300kr och fick leva under sådana idiotiska förhållanden där han fick betala 10 000kr hyra.. Systemet med betalningsanmärkningar är så löjligt sjukt att flera utländska inkasso bolag börjat etablera sig i Sverige för att tjäna pengar..

    SvaraRadera
  4. Hej Jag Kate Powell och jag skulle vilja säga tack till Morrison lånefinansiering för alla de saker som de har hjälpt mig med. Jag har en familj, och jag ansökt om ett lån i detta bolag, jag fick mitt lån och mig och min familj är mycket glad, tack Gud för den hjälp de har gett, kontakta dem idag på (morrisonfinance@outlook.com), de ge ut alla typer av lån med en bra ränta.

    SvaraRadera