fredag 20 november 2009

Om...

jag bara hade vetat!

En skrift jag hittade hos Kronofogden igår, har det namnet. Den är skriven av elever på Munkebäcksgymnasiet i Göteborg, men ges ut av Skatteverket i samverkan med Kronofogdemyndigheten.

På omslagssidan står det "Utan kronofogden blir det rena vilda västern". När jag läser artikeln med samma namn, så kan man läsa om Spanien där de har en privat inkassobyrå som heter El Frac.

"De använder sig av en speciell, lite orginell metod för att driva in skulder från folk: nämligen att sätta på sig röd frack och en svart hög hatt och sedan gå in på exempelvis en restaurang för att visa allmänheten att ägaren har skulder ... han känner sig ofta pressad och betalar tillbaka, om han har möjlighet. El frac använder sig aldrig av våld, det är en känd och accepterad byrå..."

I anslutning till det så Dan Jerring, informationschef på KFM, på frågan hur det skulle se ut i sverige om kronofogden inte fanns:

"Människor skulle då försöka få tillbaka sina skulder på egen hand genom att i värsta fall använda våld ... Det skulle bli rena vilda västern".

Hur i hela helvetet kan informationschefen på kronofogden uttala sig på det viset. Jag skulle hellre bli hemsökt av en en frackklädd spanjor, än förnedrad av kronofogden och få gå från hus och hem, eftersom "vi har våra rutiner, vill du ha en bostad så får du söka hjälp hos socialen, ditt hus är nu utmätt".

På ett annat ställe i tidningen ställer de frågan vad som händer om man inte kan betala sina skulder. Anna-Karin Regenberg, kommunikatör på KFM svarar:

"Ja, man kan ju inte lugga en flitskallig!"

Nähä, vad är det kronofogden gör dagligen då? Varför lider så många människor av utanförskap.

Iden med tidningen Om... var en god, kom ut med budskapet till ungdomar, att inte skaffa skulder. Men att lägga den i KFMs väntrum, där jag som redan sitter i skiten kommer öven den och läser den, är lite som ett hån. När man sedan läser vad kronofogdens förståsigpåare skriver, så undrar man vilken värld de lever i.

3 kommentarer:

  1. Det vore en alldeles utmärkt idé att alla anställda på Kronofogdemyndigheten bar en röd frack på arbetstid. Lägg till jokermössa, lösnäsa och pingeltofflor också. Skäms dom inte för vad dom gör så ska dom åtminstone få skämmas över hur dom ser ut.

    SvaraRadera
  2. "Vilda västen om inte fogden fanns...". Vilket dj**la trams! Det ÄR vilda västen i Sverige DÄRFÖR att fogden finns.

    Läs lite om hur bla USA löst problemen, även Danmark och Norge saknar fogde-ingripanden pga privata skulder, ingen vilda västen där inte...!

    /Rune

    SvaraRadera