onsdag 28 oktober 2009

Handel med förfallna fordringar

Idag gör vi en ny gemensam bloggsatsning och skriver om handeln med förfallna fordringar, längst ner i inlägget ser du vilka de andra är...

Jag har tidigare skrivit om flera inkassobolag och deras intäkter. En stor del av dessa intäkter utgörs av köp av förfallna fordringar, en verksamhet som är helt laglig och sker utan några egentliga restriktioner. Helt okay kan man tycka när det gäller en aktuell fordran, men när det handlar om gamla preskriberade fordringar, så kan man ju fråga sig om det är att förknippa med ”god inkassosed”.

Finansinspektionen gjorde 2006 en utredning huruvida köp av förfallna fordringar var ett problem och kom då fram till att man inte behöver lagstifta mot detta, eftersom det inte sker i någon större utsträckning. Ett problem de dock kom fram till är att inkassobolagen ibland inte kontrollerar om fakturorna är äkta, om de är preskriberade, eller om namn och liknande stämmer. Men de säger samtidigt att fakturaköp inte är något stort problem... En av sakerna som de skriver är att marknaden är relativt liten, försäljningen sker ofta genom att aktörerna känner varandra. Så kallat hembud, då en part har förköpsrätt, på till exempel en fakturaportfölj. Varför skulle man då vilja sälja en faktura till en konkurrent? Enkelt, genom att man kan göra förlustavdrag, då man säljer till kanske 10 procent av fordringens värde, men nya köparen har rätt att kräva in pengar på hela beloppet. Ponera att man köper en fordring som har ett kapitalbelopp på 10 000, den är 10 år gammal och har en ränta på 10%, då kan man alltså kräva den skuldsatte på 25 900 kronor, men man har bara betalat 2 590 kronor för den. Om man får betalt är det ju frid och fröjd för inkassobolaget, om inte kan man efter sisådär fem år sälja den till någon annan för 10% av värdet, alltså 4180 kronor, eftersom den 10 procentiga räntan nu har gjort att den stigit till 41 800 kronor. Men eftersom man bara fick 10% av 41 800 kronor så gör man också ett förlustavdrag på resterade belopp och alla i skuldindustrin är glada och nöjda.

Jag tror att folk i allmänhet tycker att detta är ett rätt okay system ändå, det finns ju en mentalitet i det här landet att alla ska göra rätt för sig, pacta sund servanda, avtal skall hållas. Man ska betala det man är skyldig. Självklart skall det vara så, men vilket ansvar har en kreditgivare. Av egen erfarenhet kan jag ju säga, i efterhand att jag blivit beviljad lån, som jag definitivt inte borde blivit beviljad, eftersom jag saknade betalningsförmåga, men bankerna är så extremt glada i att låna ut pengar, någon måste ju betala för deras dåliga affärer i Baltikum, så de har inga större krav på vilka de beviljar lån till. Det har gjort att vi idag har oerhört många skuldsatta människor i det här landet. Det är klart att det vilar ett stort ansvar på den enskilde individen, men förtjänar man inte en andra chans. Med det system vi har idag med köp av förfallna fordringar så får man inte den andra chansen, eftersom en skuld drivs in absurdum.

Antalet klagomål på inkassobolag, till FI och DI var 2005, 500 st, och siffran ökar för varje år, enligt DI, så är en stor anledning till klagomål, just handeln med gamla fordringar. Köparen är nämligen inte alltid så duktig på att kolla upp sina köp, utan ofta, så kräver de folk på pengar, på preskriberade fordringar. Eftersom folk inte känner till preskriptionsreglerna, så betalar de, eller på annat sätt erkänner de fordran och har på så sätt gett den nytt liv. Detta är helt lagligt. Om jag däremot skulle sända en bluffaktura, så riskerar jag fängelse, om någon kunde tala om vad den egentliga skillnaden är, så skulle jag bli glad, för en preskriberad fordring, borde ju gå att jämställa med en ren bluffaktura, eller?

Saxat från Gothia.se
Gothia Financial Group AB har förvärvat en portfölj med förfallna krediter från Time Finans AB.
Portföljen innehåller uteslutande konsumentkrediter lämnade av postorderbolag inom
Halénskoncernen och det nominella värdet överstiger SEK 150 miljoner.
Gothia har därigenom aktivt förstärkt sin marknadsposition samtidigt som man framdeles
kommer att samarbeta med Time Finans AB genom tilläggsförvärv.
Köpet av Time Finans-portföljen ökar vår fordringsvolym på de nordiska marknaderna och ligger
helt i linje med Gothias strategi att förvärva krediter, såväl i portfölj som löpande, oavsett
konjunkturläge, säger Ian Linekrans, VD för Gothia.
- Gothia har ambitionen att växa kraftigt inom bolagets samtliga segment, särskilt med inriktning
på distanshandel, avslutar Ian Linekrans.


Detta är deras egen hemsida. Gothia kommer således att driva in dessa skulder, ”uteslutande konsumentkrediter”, ”värde över 150 miljoner...” Och det är uteslutande icke preskriberade fordringar. Vad Gothia gör genom det köpet är att få flertalet överskuldsatta evighetsgäldenärer att än mer tappa tron på tillvaron, genom att kräva folk på pengar på skulder som troligtvis skulle vara preskriberade. Naturligtvis skall man betala för sig, men det händer faktiskt saker i människors liv som gör att det inte går. Att sedan inkassobolagen ser människors oförmåga att betala sina skulder, som en riktig kassako, är rent bedrövligt. Det finns exempel på 25 år gamla skulder, som dyker upp igen eftersom ett inkassobolag har köpt en fakturaportfölj, som de sedan driver in på ibland mer eller mindre hänsynslösa sätt. Och som sagt, det är en ren vinstaffär för inkassobolaget, oavsett om de får betalt eller ej. Till sist tänk på detta, en skuld på 10 000:- som är 25 år gammal och har löpt med 20% ränta, inte helt ovanligt, skulle idag vara uppe 954 000:-, som inkassobolag kan driva in. Om man får en sån faktura skulle man sätta i halsen, och troligtvis försöka få till stånd någon sorts ackord, eftersom de flesta inte vet att denna skuld har varit preskriberad i många år. Och i och med att man har bett om ackord, har man erkänt skulden och den löper med ny preskribtionstid. Enbart därför att vi i detta landet har ett system som låter inkassobolag köpa gamla preskriberade fordringar...

De andra bloggarna som idag skriver om handeln med förfallna fordringar är:

Insolvens Stockholm
Obeståndsbloggen
Noll koll
Villerider
Affesblogg
Ljuramannen
Systembloggen
Dwight

Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har iordningsställt en separat del av forumet för att möjliggöra fortsatta diskussioner. Den delen av forumet är helt öppet, man kan skriva som gäst och behöver inte registrera sig överhuvudtaget. Vi hoppas du vill fortsätta diskutera frågan där.

Läs även andra bloggares åsikter om handel med förfallna fordringar
skulder,
skuldsatt,kronofogden, Hembud,
, evighetsgäldenär

Pingat på intressant.se/intressant

5 kommentarer:

  1. Det är väldigt märkligt att inte massmedia reagerar på det här förfarandet. Inom vilken annan bransch som helst så skulle det vara kriminellt och skrivas spaltmil om.

    Jag har inget emot att betala mina skulder men att betala ockerräntor och "hittepå-avgifter"? I helvete heller...

    Det är inkassobolagen som dödar betalningsmoralen och omöjliggör för folk att göra rätt för sig.

    Dwight
    http://dwights13.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. bra att du fick med om FI. Den rapporten kan inte varit skriven utifrån samma område jag ser när det handlar om förfallna fordringar..

    //U

    SvaraRadera
  3. Egentligen så borde det vara straffbart att driva avskrivna fodringar och att försöka nyttja samhällets resurser för att driva in dem. För precis som du skriver Skuldsatt, så är det inget annat än bedrägeri att sända krav på en preskriberad skuld. Jag har ju själv drabbats i första hand av galna tjänstemän som driver "hittepåskulder" men de är ju skyddade genom att detta land (=dårarnas paradis) infört något som innebär att tjänstemän inte har något ansvar för fattade beslut???? Men det finns ju många som borde ha kunnat driva en polisanmälan om bedrägeri mot inkassogorillorna, men när motståndarsidan har oändligt med resurser och fogden och domstolarna och politikerna på sin sida, VEM orkar?!?
    Vi överskuldsatta är offren i denna cyniska och moraliskt förkastliga hantering.
    Ni kanske förstår nu varför så många hatar myndigheter, tjänstemän och politiker!
    /Rune

    SvaraRadera
  4. Jag sitter inte fast i konsumentkrediter utan det är Borgat rörelsekapital från Nationens konkurs 1992 diskonto 500% då gick det till så här Erik penser somhade lån hos Nordbanken Sverige blev utblottat men hans fru fick överfört 1 miljard över natten till bostaden
    i England så började han om.Alexasnder Wik hade lånat en liknande summa från Nordbanken dotterbolag i USA och där är lagstifftningen annorlunda han kunde efter några processer behålla sin milliard plus få ett stort hotel
    i spanien som skadestånd han bor nu i Monaco
    med detta vill jag säga att svensk lagstiftning
    gör att landet försvagas och valutan devalveras

    Nillsson

    SvaraRadera
  5. Vill bara inflikera med att en preskriberad fodran är preskriberad, även om man gjort upp en avbetalningsplan, allt handlar om ifall gäldenären har haft vetskap om att den varit preskriberad eller ej vid upprättandet av avbetalningsplan eller liknande.

    SvaraRadera